fredag 1 maj 2015

Månadsrapport april 2015Aktieboom 2015 - + 17,8 %
vs
SIX30RI 2014 - +14,3%

Total månadsutveckling +9,89%. Extremt grym månad. Gick härmed om index.

Företagens månadsutveckling
Deere & Company - +4,21%

Industrivärden - +7,35%
Fortsatt uppgång. X-dagen för utdelning 7e maj, utdelning på 6,25 kr ges 13e maj. Undervärderat sett till substansvärdet men tror uppgång kan bero på petningen av fd Vd. Anders Myrén efter SCA-härvan samt införandet av ny Vd Fredrik Lundberg och tillkomst av styrelseordföranden Bengt Kjell och Sandviks vd från 2002-2011 Lars Pettersson. Tror detta ger stabilitet i synen på bolaget.

Lucara Diamond - +14,29% Citerar från mitt förra inlägg: " Solklart köpläge under 13 kr..". Min egna motivering till varför jag inte köpte var för att jag inte hade pengar samt att jag ligger redan extremt tung i bolaget. Jag har en viss Buffett-släng där att jag är ganska likgiltig sett till timing. Det är såklart kul att träffa rätt ögonblick men försöker att köpa sålänge det är undervärderat. Jag beskrev också att tajmingen i bolaget är svårt. Fortfarande undervärderat bolag på 14 kr men vill man ha en snar uppgång och inte orkar vänta så är detta fel aktie.

Nu till det roliga. Diamanten som hittades var på 341,9 carat och rankas därmed som världens 26e största rådiamant som någonsin hittats på denna jord. Eftersom dessa uppgifter är kurspåverkande så meddelades det. Konstigt nog så blev det inte stor uppgång på en gång utan den 7-procentiga enheters stora uppgång på en dag föll tillbaka några procentenheter dagen efter i samband med sur börs. Färgen på diamanten är vit och är av typen som rankas högst, en typ IIa.

341,9 carats typ IIa, vit diamant

Ser man bild på diamanten så är formen också väldigt bra till att slipa. Denna sten lär säljas för minst 20 miljoner dollar, jag vågar påstå runt 25-30 miljoner usd. Viktigt att lägga märke till är för att generera högre pris krävs det flera budgivare. Detta är säsongsbetingat och flest diamanter köps inför jul. Därför tror jag att LUC säljer diamanten framåt slutet på året isf direkt (inte säkert att Lamb tänker samma som mig här men jag tror det).

XRT-utrustningen (röntgen) är installerad och i funktion med krossen och vad jag förstår så påbörjas grävningen i södra samt utnyttjande av krossen i mitten-slutet av denna månaden. Jag spekulerar i att resultatet för hela året kan komma att hamna runt 100 miljoner usd högre än Lambs prognos som verkade okej när han satte den. Detta pga det verkar alltid finnas en stor felmarginal (att bolaget skall komma omkring prognosen trots motgångar med installation eller annat) men nu verkar den extremt, extremt undervärderad då allt flytit på.

Utdelningen kommer att höjas eller så sker det buybacks. Tror fortfarande på en 5-6% i utdelningshöjning men den kan bli ännu högre.

Nokian Tyres - +4,52%
Inga nyheter men euro per ryska rubelns sväxelkurs har stigit 35,8% sedan lägsta nivån under 2015. Detta är positivt för bevarade intäkter. Ifall rysk ekonomi vänder så gynnar det företaget (kom ihåg att 34% av försäljningen görs till ryssarna) samt att det förhoppningsvis minskar risken för krig men det är grov spekulation.

Är själv orolig för Ryssland då Sverige inte ens vill finansiera för att vi skall upprätthålla vårat 1-veckas försvar utan ger försvaret 10 miljarder på 5 år när de äskar om 17 miljarder. Fy faen vad kasst av regeringen och M. Bra gjort av Fp att avbryta samtalen fast de borde ställt högre krav. Som ni hör är jag konservativ som vill upprätthålla Sveriges försvar men det behövs ifall det någonsin skall vara tal om ett funktionellt ett. Nu är det icke-dugligt. Gotland hade varit ett lätt och värdefullt byte för Ryssland fast det hade ju såklart varit trupper utan flaggor som hade invaderat..

Ratos - - 3,81% Funderar på inköp men har inga pengar. Kursen är lite hög. Sitter just nu på jour och väntar på ett eventuellt telefonsamtal som kan bringa in lite pengar.

Sparebanken Sør - -0,51% Väldigt stabil kurs.

Nettoskuld
Minskad till 85 837 kr pga en grymt aktiemånad för mig. Fortfarande inte lyckats hitta ett jobb. Kan bli att jag får dra mig tillbaka från mitt mål om att nettoskulden skall nå 0 kr i år men jag tar beslut om det nästa månaden.

Utdelning16 068kr, höjning pga ökning i SB Sør.
Yield för alla aktier är nu: 5,84%.

Övrigt Snälla önska mig lycka till påvägen till att fixa ett sommarjobb. Om inte så kan ni iaf hoppas att jag får några pass på mitt vanliga jobb så jag har råd att ta en resa till London och hälsa på en tjejkompis =). Jag säger 'kompis' men det kan innebära flera ting...höhö.


Ha en skön maj månad. Snart fyller jag år!
/Aktieboom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar