lördag 13 december 2014

Försäljning av Telia och inköp av Ratos, Nokian och Lucara

Hej!
Jag har vid tidigare månadsrapporter påtalat att min kunskap i Telia är för liten för att motivera mitt innehav, samtidigt har de bloggare som gjort analyser av telia kommit fram till ett inköpspris som var lägre än mitt GAV. Mina aktier i Telia har legat på plussidan men jag har samtidigt upptäckt flera köpmöjligheter. Buffett har själv skrivit att man kan sälja aktier ifall man hittar ett bättre köptillfälle vilket jag var övertygad om att jag gjorde. Lösningen blev då att allokera mitt kapital i olika aktier.

Detta ledde till följande:

Försäljning
Telia
Antal - 671 st (fulla innehavet)
Pris - 51,95 kr.
Vinst - 4183 kr eller 13,7%
Courtage - 87 kr - kommer definitivt byta tillbaka till gamla courtagemöjligheten då det växer ganska mkt när det är mer pengar involverat. Fördelen är dock att det blir billigt att köpa finska aktier men dyrare med amerikanska.
Inköp (för vinsten)
Ratos - ny aktie i portföljen (dock haft den förr)
Antal - 433 st
Pris - 45,99 kr
GAV - 46,11 kr

Nokian
Antal - 24 st
Pris - 21,90 euro
Nytt GAV - 24,76 euro enligt dagens kurs

Lucara
Antal: 792 st 
Pris
- 12,60 kr
Nytt GAV - 6,07 kr

På tal om Lucara. Jag skrev i inlägget tidigare att jag motiverade ett inköp i Lucara för 14,70 kr för 10 000 kr med en utdelning på 263 kr. Detta var ren idioti från min sida. Detta pga följande:
1. Jag köpte till lägre säkerhetsmarginal för att kunna få en ynka liten julklapp på 263 kr (utdelning + extrautdelning).

2. Hade jag väntat till volatilitet och sedan låtit kursen återvända till samma kurs 14,7 hade jag gjort 17% avkastning. 17% på 10 000 kr är 1700 kr.

Om du fick välja, en vinst på 1700 kr eller en vinst på 263 kr vad hade du valt?

3.Jovisst kursen är köpvärd vid 14,7 men inte för en utdelning på 3,6% och även om jag tror det sanna värdet ligger runt 17,50 kr i dagens läge så var det inte tillräckligt. Det var ett dumdristigt, kortsiktigt beslut och som tack fick jag höjt mitt GAV samt se värdet på mina aktier falla.

4. Jag tror inte min portfölj skadas av inköpet över en längre period men det var en riskabel och dumdristig affär där jag lurade mig själv att jag gjorde en bra affär när jag kunde hållt huvet kallt. Förresten huvudpersonen i julkalendern 1994 "Håll huvet kallt" var hemma hos mig en gång precis efter den hade haft premiär. Min syrra introducerade honom som "Det här är 'Eddie' från julkalendern".

2 kommentarer:

  1. Jag har också läst på en hel del om Nokian i veckan och är intresserad av att ta in den i portföljen. Bekymrar mig lite över den stora Rysslandsexponeringen både i marknad och i tillverkning. Hur ser du som valde att köpa på det?

    SvaraRadera
  2. Hej JB. Ursäkta för det sena svaret. Ja, Nokian har 34% av försäljningen i Ryssland och när denna går svagt ekonomiskt och rubeln så påverkas intäkterna negativt för Nokian. Men bolaget har fortfarande ökande tillväxt i nordamerika och bara för att försäljningen är kass i Ryssland betyder det inte att den inte kommer tillbaka.

    Ta en titt på Nokians nyckeltal. Deras balanslikviditet är på 2,93 vilket gör att de kan klara hårda tider, det är inte säkert alla deras mindre konkurrenter gör det.

    Ser man till en avtagande tillväxt så är Nokian värderad till 22 P/E nu där ett domstolsbeslut med en upptaxering på 100 miljoner euro är en del till det. Jag tror dock på ökad växt, där tillväxtmöjligheten är väldigt stor.

    SvaraRadera