torsdag 6 februari 2014

Budgetera mera

Jag har senaste månaderna använt YNAB 4 (You Need A Budget) och försökt att bemästra programmet trots att det är svårare än vad det verkar, jag tror nämligen jag småfuskar med de fyra grundreglerna. Nu när jag har använt det en tid tänkte jag att jag skulle göra ett genomsnitt på hur stor andel som går till varje tårtbit i budgeten. Jag gör detta för att få en bättre uppskattning hur mycket jag FAKTISKT behöver budgetera i snitt och inte hur mycket jag TROR jag använder men också för att ge mig själv en överblick. Jag har en tendens att överbudgetera mina utgifter.

I tårtbitarna så kommer ni se en summa samt ett procenttal. Summan i sig är helt oväsentlig för att den är från juni-december 2013- utan det viktigaste för mig är att se hur stor proportioner jag använder och till vad. Värt att notera är att kategorien för investeringar är alltför låg och jag har inte vetat hur jag skall budgetera den på rätt sätt, därför tänker jag utgå från hur mycket pengar jag har satt in på mitt aktiedepå under motsvarande tid och se hur mycket det motsvarar.

Mitt snitt per månad ligger omkring 13 200 kr vilket kan tyckas högt men då har jag inkluderat ALLA utgifter som förekommer under ett helt år (medicin, försäkringar, möbler, skatter .. you name it).Totalt 13200 kr
 -Vardagsutgifter: 44%. Allokerat: 6128 kr. Faktiskt snitt: 5808 (-320 kr)
-Matvaror 35%
- Resor 29%
-Busstransport 7%
-Dator 7%
-Restaurant 6%
-Övrigt 18%
-Månadsräkningar: 30%. Allokerat: 3970 kr. Faktiskt snitt: 3960 kr (fine... -10 kr)
-Hyra 80%
- Tv-licens 7%
- Övrigt 13%

Övrigt: 8%  Faktiskt snitt: 1056 kr
Dator: 7%   Faktiskt snitt: 924 kr

-Utgifter över normala: 5%    Faktiskt snitt: 660 kr 
- El 27%
- Värme 26%
Nödreserv 20%
- Fackförening 20%
-Bankavgifter 7%

-Hälsa: 5%    Faktiskt snitt: 660 kr

Jag har haft väldigt mycket 'overbudgeted' dvs att jag har gjort budget för betydligt mer än vad jag har haft inkomst för (vilket troligen beror på att jag budgeterat för ett helt år innan jag har haft pengarna). Pga detta så valde jag nyligen att nollställa hela min budget för att få lite mer överblick vad jag använder pengarna till.

Mycket i budgetering handlar om framförhållning därför har jag tre grejer jag vill göra:
1. Söka bostadsbidrag
2. Sök fler pass på jobbet, även eftermiddagspass.
3. Undersök möjligheten att minska antal veckor på studiebidrag/lån för att få ett högre fribelopp. Just nu ligger mitt på 81704 kr fram tom 30e juni, ifall jag minskar med en vecka blir det plötsligt 5000 kr mer jag kan tjäna utan att taxera extra. Jag kommer att få problem ifall jag genomför en  försäljning av aktier då det finns risk att jag helt plötsligt äter upp lejonparten av fribeloppet. 

Hur gör ni med eran budget? Har ni styr på den? Vilket program använder ni och hur fungerar det? 

3 kommentarer:

 1. Vissa tycker att det är effektivt med att göra upp en budget. Men jag vill hålla med dem som tycker det är tråkigt. Man behöver ingen budget om man är alltid återhållsam i alla sina ekonomiska beslut. Det är handlar om att få rätt inställning och att bygga en sådan vana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som gör att det är effektivt är just att det är jobbigt att som mig att redovisa varje enstaka utgift oavsett om det är 3 kr eller 10 000 kr och jag drar mig därför från att småslösa. Belöningen blir ju att man kan se vart det går åt mest pengar, finner möjligheter att spara samt kan göra nåt snajsigt diagram så man kan följa sina framsteg.

   Den viktigaste punkten för mig är min nettoskuld som förhoppningsvis skall vändas till en nettovinst på en miljon kronor inom sinom tid.

   Radera
 2. Själv använder jag mig av det svenska systemet Smartbudget (www.smartbudget.se). Fungerar lika väl på datorn som på telefonen. Automatisk bankimport och andra bra funktioner som uppföljningar etc gör att det är det bästa budgetverktyget jag hittills hittat.

  -cmj

  SvaraRadera