söndag 12 januari 2014

Mina tankar kring: "The wolf of Wall street"

Nu har det varit ett ordentligt haussande om den här filmen och alla ropar och hojtar om att den måste ses innan den ens kommit på bioduken.

*Liten spoiler då jag beskriver bakgrunden i handlingen
Filmen baserar sig på en sann historia om Jordan Belfort från medelklassen som flyttar till NYC för att börja som börsmäklare. Jordan drar sig ur när börskraschen 1987 gör livet svårt för börsmäklare att kränga på kunder aktier och han uppdagar att livet var inte en dans på rosor utan stadiga inkomster, speciellt om man lever som en sex-party-drogberoende och otrogen man som aldrig kollar i backspegeln.

Efter att han uppdagat ett lokalt aktiebolag i förorten som säljer pennyaktier (mikroaktier?) så anammar han sin fantastiska säljartalang till att kränga på kunder aktier i företag som likväl kunde ha en skolåda som brevlåda. Här får han 50% provision isf vanliga 1-2%. Efter att ha insett potentialen drar han sig ur och skapar ett eget företag i en övergiven lokal. Han samlar ihop sig lite tidigare  Nu är hans affärsidé att inte bara sälja till småkunder utan också till det rika skiktet men för att göra det måste han bygga upp en bra affärshistoria med lyckade tips bestående av Kodak, Disney etc innan han lockar över bytena till pennyaktierna där den stora vinsten ligger för börsmäklaren..de stora pengarna. Är det olagligt? Absolutely f**king yes.

I verkligheten så fick Jordan Belfort 22 månaders fängelse och blev betalningsskyldig med ca halva beloppet (!) till de som förlorade i hans pump-and-dump. 

Vad tyckte jag om filmen då? Jag hade rätt låga förväntningar och de blev tyvärr inte överträffade. DiCaprio är en fantastisk skådespelare och likväl Jonah Hill men filmen förlorar i regi och handling. Lejonparten av den 3 timmar långa filmen är ett lyckorus med droger, beroende, evig lycka, kvinnoförnedring och pengaslöseri. Jag förstår ifall man vill porträttera att han lever i en fantasivärld där inga gränser eller motgångar finns men jag tycker filmen överdriver det till det yttersta.

Några helt klart roliga scener som jag tycker demonstrerar DiCaprios fantastiska skådespeleri men annars inte mycket mer. Filmen handlar ytterst lite om själva tillvägagångssättet i scammen utan mer om livet och levendet däromkring. En tanke som jag fick när jag såg filmen var att i princip så har ju Leonardo så mycket pengar att han skulle kunna göra allt det som 'Jordan' gjorde i filmen , men att han verkar vara en mycket mer hyvens snubbe än Jordan som porträtteras som en pengagalen idiot.

Däremot är jag inte missnöjd att jag såg filmen. Den motiverade mig ännu mer att jag vill lära mig säljarstrategier och att kunna övertala andra. Filmen behöves dock inte ses på bio kan jag säga med gott samvete även fast jag indirekt äger aktier i SF.  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar