lördag 17 augusti 2013

Hur man förebygger en ekonomisk kallsup..

Jag har varit inne på CSN:s hemsida och spanat på alla mina uppgifter och sett hur lånet ökat (det når upp till ca 405 000 kr på måndag ***EDIT: 390 065 kr.. allt är inte lån.*** då jag får en terminssumma) men det har inte bekymrat mig så mycket pga jag vet att min utbildning är en god investering och att jag kommer ha rätt okej ingångslön när jag blir färdig om tre år.

Vad som däremot bekymrar mig är när jag ser hur antalet kvarvarande veckor för studiemedel minskar och är nu nere på 69 veckor återstående veckor dvs jag har strax under 3,5 termin återstående studielån innan det skall börjas betalas tillbaka (nej jag har inte ett halvårs uppskov pga jag pluggat tidigare) detta samtidigt som jag har minst 6 terminers studier kvar. PANIK?! Nej. Jag vet att det bästa för mig i detta läget är som när jag gör budget med YNAB 4, planera framåt. Ju mer jag är parat desto hårdare smällar kan jag ta utan att knockas. 

Vad mer? Jo, jag får ingen lön den här månaden. Dels för att jag hade semester i 2 veckor och när jag kom tillbaka fick jag inga arbetspass utom ett men det skulle tydligen räknas med i nästa månads lön. Som tur var har jag lite buffert.

Vad är då mina möjligheter för motaktion, vad har jag för bunker? Och hur skall jag kunna investera i aktier samtidigt under dessa 1,5 år som jag fortfarande pluggar och betalar studielån? Aktieinvestering kräver ett överskott, detta för att minimera risk vid förlust och det kommer bli tufft och eventuellt omöjligt för mig att investera med nytt kapital under den perioden.




Min ripost/motaktion består av:
1. Danskt Studiebidrag. Efter jag har bott i DK i fem år har jag möjlighet att söka och få 5000 dkk i månaden, detta kommer bli möjligt för mig januari 2015, nio veckor innan det svenska studiemedlet löper ut.

2. Jag är utbildad sjuksköterskevikarie/undersköterska i danmark och jag har möjlighet att jobba på sjukhus under terminens gång samt under lovet. Tyvärr är det jourpass utan lön och det är inte så ofta man blir inringd iaf inte under loven, blir man inringd däremot så är lönen mycket god.  Det finns ingen spärr över hur mkt man får tjäna innan det danska studielånet sänks men det är inte aktuellt för mig än. Själv har jag ett fribelopp på 78320 kr denna terminen varför jag inte borde vara orolig för att eventuellt göra en stor aktievinst eller arbeta extra.
Planen är nu att redan nu under terminen försöka få ett nattpass varje fredag för att bygga upp en liten buffert som jag kan investera eller trycka in i mitt sparkonto med god ränta.

3. Jag har ansökt om stipendium som jag tidigare mottagit. Detta skall dock på inget sätt ses som en garanti utan enkom som en möjlig hjälp vilket hjälper mig enormt om jag får det.

4. Budget. Sedan i slutet av juli köper jag varken godis eller läsk. Med tanke på att man betalar en extra utgift för mättat fett (läs choklad) samt läsk så blir detta lite mer pengar i plånboken. Jag har också diabetes och trots att jag inte har några hål, så är min emalj ganska tunn varför jag vill undvika produkter som ger låg pH i munhålan (haha, jag låter som en tandläkare).

Jag köpte ju också "You need a budget 4" för en billig peng via Steam när det var på Steam sale och jag använder det konstant. Tyvärr har jag ingen smartphone så att jag kan överföra utgifter i budgeten till mobilen  och använda cloudtjänst för överföring av infon men eftersom jag knappast är en shopoholic så gör det inte så värst mycket. Jag har märkt att bara det faktum att jag har en budget gör att jag tänker mer över mina utgifter, iaf de onödiga.


Slutligen: Det är nog dags att runda av. Har ni några bra sparförslag eller andra synpunkter får ni gärna posta en kommentar nedan. För att sammanfatta hela inlägget med två ord som Scar i lejonkungen yttrade: 'Var beredd'.


8 kommentarer:

  1. Haha, klockren one does not simply ^^

    ÄR YNAB bättre än t.ex smartbudget.se?

    SvaraRadera
  2. http://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/258/132/0fb.jpg

    SvaraRadera
  3. Jag kan tyvärr inte svara på det. YNAB räknas som ett av de bästa engelska budgetprogrammet som finns tillgängligt men jag har aldrig använt smartbudget.se så det blir svårt för mig att göra en rättvis bedömning. Vad tycker du själv om smartbudget.se?

    YNAB kostar ju pengar, jag fick min på Steam sale för 13 euro men annars kostar det 49,99 euro.

    Det verkar dock problem med att överföra det till excel så det ser snyggt ut med kolumner och rader, detta pga vi har kommatecken isf punkter i våra tal. Ändå så används den svenska valutan i programmet. Jag brukar istället överföra det till pdf-format eller dra en printscreen.

    Man kan också koppla upp programmet mot en cloudmiljö så att man kan gå in i programmet på sin android eller iPhone och gör en anteckning om man köpt något, överförs detta automatiskt när man sitter vid datorn. Jag har inte smartphone så detta gäller inte mig men i framtiden kommer jag köra någon liknande lösning. Det är lite långsamt i början tills man lär sig hur man snabbt slår in uppgifterna i programmet, det finns autofyll och den kommer ihåg tidigare kategorier så det funkar bra.

    SvaraRadera
  4. Personligen måste jag säga att smartbudget.se ser väldigt snyggt ut och ifall det fungerar lika bra som det ser ut ser jag ingen anledning till att byta.

    Jag är dock ganska nybörjare med YNAB så finns säkert några funktioner jag har glömt att berätta om t ex inbyggd miniräknare, olika konton där alla inte är budgetrelaterade, automatiska överföringar för exempelvis autogiro osv och det är bara dem jag minns på rak arm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slutligen.. kostar inte smartbudget om man vill få tillgång till alla funktioner? Läste något om 29 kr i månaden.

      Radera
  5. Har inte använt det så vet allvarligt talat inte. Men tycker att det ser mycket intressant ut.

    Och vet inte vilka extrafunktioner man får för de 29 kronorna heller.

    Gud vad jag skulle vilja ha Mint i Sverige.... Det verkar så ofattbart bra.

    SvaraRadera
  6. Finns det inte Mint för svensk valuta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag inte?

      Och även om man skulle kunna välja svensk valuta så fungerar inte många av funktionerna i Sverige. T.ex. så kan Mint automatiskt hämta info från alla dina banker, försäkringsbolag, långivare etc och sammanställa i dagliga diagram. Sånt hade varit riktigt skönt att ha.

      Radera