tisdag 27 februari 2018

Sammanfattning av Lucaras uppköp av Clara Diamond och byte av VD.

Investering i Clara Diamond Solutions Corp.
 Vad?
Det är alltså en slags handelsplattform som integrerar blockchain och molnteknik för handel med rådiamanter. Man slopar de flesta mellanhänder och för mig verkar det vara en ytterst expansiv "move" man gör. det verkar som man försöker skapa ytterligare konkurrensfördelar på diamantmarknaden, och dessutom möjligheter att aktivt styra den.

Denna plattform styrs med algoritmer baseras på analyser av stenarna (t ex hur kan de slipas) och gör en matchmaker mellan producentens sten och köparens önskemål (färg, caratvikt, kvalitet, till vad). Detta är ett patenterat system som i nuläget inte finns hos andra bolag enligt Lucara.

Hur betalades köpet?
- Köpet betalas med runt 13,1 M aktier (just nu ca 29 Musd, vilket motsvarar en urholkning på ca 3,7% av aktiens nuvarande värde.
-Vidare kommer det utges ytterligare 13,4 M aktier baserat på specifikt uppnådda resultat genom försäljning av rådiamanter genom Clara. Dessa mål är ännu inte preciserade för oss aktieägare. Detta kommer leda till ytterligare urholkning av aktiens värde.
- Eira Thomas är sedan tidigare en ägare av Clara och har investerat för att utveckla deras tjänst i flera år. Hon fick vid köpet 1 192 000 aktier, och kommer få ytterligare 1 788 001 aktier när målen uppnås.
- 20% av framtida EBITDA från plattformen under 10 år, kommer gå till Claras säljare till maximalt 25 MUsd årligen, detta är troligen ett sätt att motivera att utvecklarna inte försvinner.

http://www.stockhouse.com/news/press-releases/2018/02/25/lucara-diamond-announces-acquistion-of-clara-diamond-solutions-corporation

Vilka bevakade köpet`?
"BMO Capital Markets acted as financial advisors and Blake, Cassels & Graydon LLP were legal counsel to Lucara on the transaction. DuMoulin Black LLP were legal advisors to Clara and Stikeman Elliott LLP were legal advisors to the founders of Clara."

https://globenewswire.com/news-release/2018/02/25/1386954/0/en/Lucara-Diamond-Announces-Acquistion-of-Clara-Diamond-Solutions-Corporation.html

Hur fungerar Claras plattform jämfört med vanlig försälning?
Tidigare system att få ut rådiamanterer till köpare har gått igenom ett ”pushsystem”, där Lucara producerar massa diamanter som trycks ut mot x antal mellanhänder (2 eller 3. Handsköpare, juvelare, etc) och slutprodukten ändar inte alltid i rätta händer. Här försvinner en del som waste.

Claras system är ett ”pullsystem” där man matchmakear producentens sten direkt till köparen exempelvis Tiffany’s. Detta föregår anonymt och försäljning sker genom blockchainteknik.

Lucara vill behålla det traditionella försäljningssättet till de större eller mer värdefulla stenar, men inom 6 månader övergå till försäljningav stenar mellan 4ct-50 ct via Clara.

Fördelar med Claras system för producent och köpare?

Tryck för att se större

 Provision?

Nyttjande av plattformen för säljarna ger i nuläget INGA ytterligare kostnader. Dvs man motiverar köpare att nyttja detta vid att slopa mellanhänderna. Man minskar också producentens behov av större lager. Detta menar LUC kommer bidra till ca 15% i ökade intäker.

                                                    Byte av VD

-Lamb, avgår men ersätts av Eira Thomas som suttit i Lucaras styrelse sedan 2009 och också är medgrundare av bolaget. Hon är sedan tidigare aktiv i guld- och diamantbolag.

Orsaken till avgången är enligt Lamb personliga:
” "Jag har fört en diskussion med bolagets ordförande Lukas Lundin en tid. Jag har varit verksam i diamantbranschen i 23 år, varav snart tio med Lucara, och jag behöver lite tid för mig själv och min familj", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.”

https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/02/26/lucara-diamond-dags-att-ladda-om-batterierna-avgaende-vd.html

-Lamb är knutet till bolaget som teknisk rådgivare i åtminstone 1 år efter avgång, dvs tom april 2019, och därefter sålänge Eira vill ha honom enligt ovan intervju.

Min konklusion?
Är väldigt nöjd med uppköpet av Clara då jag tror på idén, och sett till hur Lucara arbetar så tror jag det passar bolaget perfekt.

Är missnöjd att de urholkar aktien vid nyemittering av aktier, då värdet redan är lågt och det finns likvider och möjlighet till lån på 50 Musd.

Ni kan slå vad om att det kommer gå åt en hel del pengar framöver till investering i detta så även om 29 Musd verkar billigt idag, vänta bara tills de nästa månaderna. Någonting säger mig att man var medveten om denna affär och därför aktivt valde att inte höja utdelning trots tidigare löften om progressiv utdelningshöjning.

Jag gillar inte att Lamb avgår som Vd, då Lucara hade inte varit där det är som bolag idag om det inte var för honom. Jag respekterar dock hans beslut. Att han är kvar som teknisk konsulent är givetvis guld värt för Lucara. Jag har intet ont att säga omkring Eira då hon verkar mycket kompetent och progressiv i beslutstagning.

Länk till conf.call: 

/Aktieboom.

3 kommentarer:

 1. Jag uppfattar det som att det finns en ytterligare ”Equity-betalning” på 13,4 miljoner aktier beroende på en luddigt ”milestone”….jag har absolut ingen aning vad detta bolag kan vara värt men att både erhålla vinstdelning och ytterligare aktier känns konstigt….sen gillar jag inte närstående transaktioner…det är bara hoppas att det här blir bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Jag känner inte till detta men helt klart något jag skall kolla vidare på.

   Radera
  2. Tack, jag har nu uppdaterat informationen med mer matnyttigt efter din kommentar.

   Radera