torsdag 20 juni 2013

Inköp Ratos B och deras nya förvärv.

Idag så störtdök OMX30 med -3,08%.
På förmiddagen, vilket visade sig vara en aningen för tidigt, bestämde jag mig för att tanka 96 st Ratos B för kursen 53 kr och därmed sänka mitt GAV en smula. Direktavkastningen var vid inköpet 5,66% vilket ungefärligt motsvarar preferensaktiernas avkastning  på 5,7% de första åren (däremot betalade de inte courtage de som köpte dessa).

Det som sporrade mig var att kursen har på senaste tiden fallit för mycket, av ingenting. Jag som är intresserad av psykologi tror att detta ligger hand i hand med hågkomsten av de senare rapporterna som varit mediokra till usla: företagen som funnits i stallet har också varit instabila för marknadspåverkning och några av dem har visat bottenresultat.

De nya förvärven såsom Aibel, SF och Nebula sägs vara mer marknadsstabila och bringa en stabil, kontinuerlig inkomst. Frågan jag ställde till mig själv idag var: När går dessa köp igenom? Dvs när kan dessa företag börja tjäna kosing till Ratos kassa och framöver komma investmentbolaget och aktieägarna till gagn? Skulle en annan ekonomisk uppgörelse emellan företagen finnas, vad gäller inkomster så är jag ej bekant med det.

Jag snokade in på ratos.se och fann denna information om när köpen slutfördes. Detta är en preliminär uppgift och genomförandet är beroende av myndigheternas slutgiltiga godkännande. :

Aibel - Norskt energiföretag. Förvärvet gick igenom under 1a kvartalet, avslutad.
SF - Svensk biofilm. Förvärvet gick igenom i slutet av april, avslutad
Nebula - Finländskt företag inriktad på Cloudlösningar för nätverk/databaser. Affären fullföljdes i april.
HENT - Norskt byggföretag. Affären avslutas under 3e kvartalet.

Slutord: Som ni ser så har köpet av Aibel, Nebula och SF gått igenom. Lägg också till att oljepriser gått upp, samt att Norge gör bra ifrån sig med oljan för tillfället. SF har väl kört på som vanligt. Notera att anledningen till att många av de nyare biofilmerna slagit nya inkomstrekord beror till stor del på att priset för en biobiljett har ökat. Jag såg på bio i förrgår och biljetten kostade 105 dkk, och det var en vanlig 2d-film. Skamligt dyrt. Personligen hade jag gärna velat se en sporadisk sänkning av biopriset med nån tia eller nåt, det tror jag hade lockat fler besökare till biograferna, och därmed gynna Ratos.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Biopriserna rör folk indeed! Jag tror dock inte att en prissänkning hade fått folk att besöka bio oftare. Läste någon stans att företag aldrig bör sänka priset. Tror det var Curt Nicolin eller Jack Welch som sa det. Kolla upp dem båda =)

  I ärlighetens namn så tycker jag inte att 100-200kronor för ett kvällsnöje inte är att ta i. Jämför med andra aktiviteter(för vuxet folk då). Restaurang, pub, klubb, konsert.. You name it. Allting tycks vara dyrt men bion ligger på hundringen. Jag säger tvärt om. Höj priset!

  SvaraRadera
 2. Senast jag var på bio i Sverige betalade jag 140 kr för biljett til en 90 min lång film inkl 3d-brillor, och då har jag inte räknat med reservationen.

  Priserna har höjts väldigt och jag vet ju givetvis inte hur andra har det men jag hade gått på bio oftare ifall priset låg under hundringen igen.

  Nu kan man köpa en hyfsat ny dvd-film på stan för 49-99 kr vilket är något jag gör ganska ofta. Det handlar om prioriteringar för företaget, SF i det här fallet.

  Jag kanske är lite udda men jag är övertygad att det finns fler som drar sig för att gå på bio pga priserna. Jag tycker man borde satsa mer på allmänheten och inte höja priserna så snabbt som man gjort senaste tiden.

  Jag skall spana in personerna du nämner. Jag brukar gå på gratiskonserter på liseberg och mina krogbesök får högst gå på 2-400 kr om jag inte skall få dåligt samvete. Kostar mitt restaurantbesök 140 kr så går jag på en finare restaurant än vad jag brukar ;). Jag förstår att synen på priserna är relativt ens egen syn på saken, men som jag sa är det den nyligen intensiva prisstegringen som jag vänder mig emot, den följer inte inflationen utan har blivit en modern mjölkekossa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du borde tipsa mig om dessa ställen du går ut på och endast betalar 200-400kr. Det motsvarar herregud bara en öl och en whiskey i princip på min hemort. Angående restaurantbesöktet så motsvarar 140kr en huvudrätt i det lägre prissegmentet och man är ju törstig också = Hrm.. Men som du själv skrev. Allt är relativt!

   Radera