lördag 16 mars 2013

Börssnack

Image

Bilden ovan demonstrerar lite halvt skämtsamt en del av börspsykologin som pågår. Detta inlägg kommer bli ganska filosofiskt och från mitt egna perspektiv. Jag har själv trillat i fällan för masspsykosen och tagit dåliga beslut utifrån detta.

1. Börsen överreagerar alltid: Kommer det goda nyheter så rusar kursen och vid lite sämre så sker det ett ras. Varför ser folk på så kort perspektiv? Kan vara så att börsrobotar är en del av problemet då de kan reagera på sökord och nyheter och köpa eller sälja blixtsnabbt men jag tror också det är ett väldigt mänskligt problem. Så fort kursen faller blir folk rädda och intalar sig själva att man gjort fel val och säljer för att slippa problemet. Hur skall man råda bot på detta? Genom att planera ordentligt innan du köper ifall du är långsiktig och ha klart för dig på förhand hur du skall reagera om exempelvis utdelningen slopas (t ex Nokia). Ibland är problemet i företaget tillfälligt, ifall kursen reagerar starkt negativt på grund av detta så skapas ett gyllene köptillfälle för oss långsiktiga.

2. Bygg dina val på fundamenta och din kännedom till företaget.
Ifall du helt stokastiskt går in i ett företag som är "next hot stuff" så kan du övertyga dig själv (ibland felaktigt) att du tagit rätt beslut  ifall kursen genast stiger 5 % på inga nyheter. Gör dina undersökningar innan du köper dig in. Du köper väl inte en bil utan att veta vad som ingår?

3. Ta alla visa ord från forum och trådar med en stor näve salt. Finns en del personer som kommer med väl underbyggda argument och då spelar det egentligen ingen roll om det är positivt eller negativt, för det är ändå värdefullt för helheten. Sen har vi också de som skriver som att de är religiösa extremister "X kommer inte falla för det redan har nått botten" // "X kommer klara sig för jag vet det och därmed basta" // "X är mycket bättre än Y på det här blablabla...". Detta är en orsak till att jag oftare läser aktiebloggar än aktieforum då de som skriver oftast tvingas motivera sina argument.

Over and out =)

 

 

1 kommentar:

  1. En helt underbar bild. Har själv den uppsatt på väggen i kontoret tillsammans med några inramade gamla aktiebrev.

    SvaraRadera