måndag 29 juli 2013

Marshmallowtestet och 'instant gratification'

https://www.youtube.com/watch?v=M0yhHKWUa0g

Se på videon ovan. Experimentet som utfördes är baserat på ett Stanfordexperiment och går till ungefär såhär:

Ett ungt barn sitter i ett rum och får placerat en marshmallow framför sig av en vuxen skådespelare som säger till barnet att ifall denne väntar 15 minuter tills skådespelaren återvänder så får barnet ytterligare en extra marshmallow som belöning.

Försöken har påvisat att 2/3 av barnen inte kan hålla sig utan stoppar i sig marshmallowen oftast några sekunder eller minuter efter försöket börjat. De åt upp den för 'instant gratification' (ungefär 'omedelbar tillfredsställelse').  1/3 av barnen kunde uthärda väntan och fick därmed en belöning i form av en extra marshmallow.

När man senare har följt upp dessa barn i en mer vuxen ålder så visade det sig att de som varit tålmodiga och kunde invänta  sin belöning var också de som blivit mest framgångsrika. Framgångsrika i form av bättre betyg, bättre hälsa, mindre drogberoende, bättre arbete m.m.  Motsatsen gällde för de som inte kunde hålla sig.

Jag ser en väldigt distinkt liknelse till de som är långsiktiga aktieinvesterare, sparare eller bara de som följer en budget. Dessa gör någonting nu som kan ses som en uppoffring såsom att slösa mindre för att kunna spara mer, avstå den där glassen eller resan för att längre fram nå ett mål som kan vara nåt som man inte har råd med för stunden. Man kan ju såklart ta ett lån men då faller man i 'instant gratification'-fällan igen och det slutar upp med att kosta mer.

Den andra videon här går lite djupare in på själva konceptet och dess implikationer. Klart sevärd den också.

https://www.youtube.com/watch?v=voF8B-Jr0mA

Lite punkter som filmen berör
Hur kan man undgå att falla i fällan för omedelbar tillfredställelse?  Alla människor påverkas rent psykologiskt av olika scenarior och det som attraherar en till fällan är beten/lockelser. Detta betyder att kan man minska lockelser så är risken mindre att man faller dit. Vet du att du är en godisnarkoman och är på uppehåll så skall du låta bli att besöka 4-gott eller Hemmakväll. Man kan också göra ett schema eller en plan. Själv har jag en budget som jag skapat genom YNAB 4, jag lägger upp lite bilder här på bloggen över hur den ser ut när jag blivit bättre med programmet.

Ett annat sätt är att skriva ett kontrakt till sig själv eller nån man står nära. När du har satt orden på pränt för det du vill uppnå så uppnår man ett  mera neutralt helikopterperspektiv , samtidigt som man är bunden till orden, 'my word is my bound'.

Och för all del, glöm inte följa upp det du vill uppnå. Hur går det för dig? Hur många är det inte som avkunnar nyårslöfte efter nyårslöfte, hur många av dessa följs upp för att se hur långt man nått? Delmål är jättebra här.

Så vet ni att ni själva tillhör marshmallowkonsumenter som inte orkar vänta på belöningen så hoppas jag videon har öppnat ögonen för er. Bara vetskapen om att man är i nån av de som inte kan vänta på sin belöning gör att man kan ta steget mot bättring om man så önskar. Lite direkt belöning då och då är dock något jag själv unnar mig även fast det minskats den senaste tiden då jag märkt att belöning  kan uppnås på flera olika sätt.

Vad tror ni om testet, är slutsatserna forskarna dragit korrekta eller finns det viktigare faktorer än tålmodighet när det kommer till framgång?

1 kommentar:

  1. Jag är nog en outlier i det här sammanhanget.

    Min självkontroll är till exempel usel när det handlar om att till exempel hålla händerna borta från en chips-skål. Däremot har jag oerhört svårt att agera på ett sätt som strider mot mina egna värderingar vilket bland annat innefattar sparsamhet.

    Det här ger lite lustiga effekter som att jag har oerhört svårt för att säga nej till en påse lantchips för 10 kr medan samma påse för 25 kr knappt fångar mitt intresse.

    SvaraRadera