onsdag 24 juli 2013

Apples Q3-rapport 2013

6683994_460s
Detta skrev jag den 23e juli:


"Här tror jag vi kan vänta en positiv rapport och det kan driva aktiekursen något uppåt. Apple har fortfarande stadiga intäkter även om deras produkter varit i lä på sistone medan Samsung har stått i rampljuset."

Resultatet är som följer

 • $7,47 EPS  vs 7,31 från analytikerna

 • Försäljningen av iPhones slog förväntningarna med 15,6% (dessa ger också mest gross margin sett till produktion- och komponentkostnader), iPad minskade relativt förväntningar med 21%.


Samliknat med samma period för ett år sedan var Q3-intäkten 300 miljoner dollar större denna gången.

Kursen stängde på 418,99 vilket var en ordentlig nedgång som tyder på knäsvaghet inför rapporten. Hade jag haft likvider, och inte stått och spelat flipper på liseberg hade jag kanske kunnat passa på att köpa men jag ville slappna av. Jag var dessutom inte så orolig inför rapporten. Nu ligger after-hours på omkring $433,62 vilket jag tycker bådar gott inför morgondagen.

Några här som liksom mig sitter på Apple-aktier? Kommentarer omkring rapporten?

5 kommentarer:

 1. Apple blev stora av två anledningar. De råkade komma på en produkt som många älskade och tyckte var sci-fi. En skärm över hela mobiltelefonen. Sedan blev Apple "coolt" att äga. Detta är anledning nr 2. Jag skulle inte våga äga det för att vad som är coolt ändras hela tiden. Teknikföretag ska inte vara anti-teknik som Apple utan drivas av innovation som Google eller Samsung.

  SvaraRadera
 2. Hej! När kursen låg vid 700 usd så sa jag till en kompis att man borde blanka AAPL för att den var övervärderad, kanske inte sett till intäkterna men sett till möjligheten att vidbehålla nivåerna framöver. När AAPL sedan föll så tyckte jag marknaden reagerade alltför kraftfullt och aktien blev istället undervärderad. Jag är inget Applefan, men jag har insett att de är betydligt bättre på att visa framfötterna i form av reklam och skapa ett behov än vad exempelvis Nokia är. Något som gör Apple speciella är deras cloudlösningar och integrerade system. Jag tycker också de lyssnar av kundernas behov och finner lösningar där alla inte vågar gå. Jag tror exempelvis Apple TV var en bra satsning i dessa tider.

  Sedan teknikmässigt så är inte AAPLE framstående. De får smisk av både Samsung och Nokia i mina ögon. Men de har market value. Deras produkter är sådana som folk betalar lite extra för. Skulle jag sammanfatta deras idéer med två ord skulle jag säga: enkelhet och design. Här är de grymma. Detta lockar än stor grupp av köparna då man nu inte bara söker funktionalitet utan också mode och det som är 'hippt'. Mycket handlar i teleteknikbranschen om att finna 'nästa stora grej'. Sedan har vi gruppsykologin etc men det går jag inte in på här.

  Men jag är nöjd med mina AAPL-aktier (nio stycken) men eftersom teknikbranschen är så föränderlig bransch så är detta inköp inte något som kommer vara i min evighetsportfölj.

  SvaraRadera
 3. Okej. Men jag känner som nyttjare av exempelvis Google att jag är låst och övervakad. Bara nyligen har det införts en restriktion så att man måste vara medlem i google+ för att kunna kommentera videos på youtube som google äger.

  De föreslår också man skall skylta med sitt riktiga namn vilket jag inte vill. Sen skall vi väl inte prata om den extrema reklammängden, att se en 30 sek reklam för en trailer som också är en reklam känns bara ruttet. Samarbetet med facebook lyser igenom intensivt när man får personlig riktad reklam till ens facebooksida beroende på vad man har sökt efter på google. Inloggningar på mailen som kvarstår och länkas registrerande till ens sökningar. Google är med i PRISM liksom skype, MSFT, Facebook och AAPL så där är inte Apple bättre. Kalla mig paranoid men företagen borde vara öppnare mot användaren vad som övervakas genom NSA.

  Även om AAPL har smutsiga metoder är knappast google utan fläckar.

  SvaraRadera
 4. Hej. Nej, du har rätt. Google är inga lammungar heller. Dock tycker jag att de beter sig bra mycket bättre än Apple, knappt jämförbart imo. Google är för frihet, att man ska kunna anpassa sin upplevese (dock med reklam så att de tjänar pengar) medan Apples filosfi är "Vi vet bättre än ni vad ni vill ha så därför kan ni inte ändra på våra saker". Avskyr verkligen sådant tänk och skulle aldrig vilja stödja ett sådant företag, även om de hade haft bra produkter. Med det sagt dock så skulle jag inte vilja investera i Google heller. Alldeles för osäkert för mig. För att inte nämna att de inte delar ut något.

  Och du har rätt om att Apple är duktiga på enkelhet och design och att mycket i teknikbranschen handlar om "nästa stora grej", problemet är ju bara att Apple har redan haft sin "nästa stora grej"-period och aktiekursen var därefter.

  Det ska bli spännande att se vad som kommer härnäst och om man hinner hoppa på det tåget.

  SvaraRadera
 5. http://bullstreet.se/2013/07/apple-tillvaxt-kassamaskin/

  SvaraRadera